Impozit pe profit vs. impozit pe venit

February 4, 2010 by
Filed under: Contabilitate 

Impozit pe profit vs. impozit pe venitNoul an fiscal a demarat cu o surpriza de proportii, odata cu actualizarea Codului Fiscal la 1 ianuarie 2010: daca spre sfarsitul anului trecut sperantele de a scapa de plata impozitului minim pe venit erau aproape inexistente (vezi articolul despre mentinerea impozitului forfetar din decembrie), acum acestea au devenit realitate.

Ce aduce nou Codul Fiscal modificat la inceputul anului? In primul rand reduce sfera de aplicare a impozitului minim pe venit si readuce in prim plan impozitul pe profit.
Astfel, conform Articolului 13 din Codul Fiscal, sunt obligati sa plateasca impozitul pe profit urmatorii contribuabili:

a) persoanele juridice romane
b) persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
c) persoanele juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere fara personalitate juridica;
d) persoanele juridice straine care realizeaz─â venituri din/sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana;
e) persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica; in acest caz, impozitul datorat de persoana fizica se calculeaza, se retine si se varsa de catre persoana juridica romana.
f) persoanele juridice cu sediul social in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene.

Cota care se va aplica asupra profitului a fost stabilita la 16%. Sunt insa si categorii care fac exceptie de la plata acestui impozit cum ar fi: institutiile publice, trezoreria statului, fundatiile romane, Banca Nationala a Romaniei si altele.

Profitul care va fi impozitat se calculeaza, conform Codului Fiscal, ca “diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.

In afara de impozitul pe profit amintit mai sus, nu trebuie sa uitam ca unele categorii de contribuabili vor plati in continuare impozitul minim pe venit. Astfel, Codul Fiscal precizeaza: “contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, si in cazul carora impozitul pe profit datorat pentru activitatile prevazute in acest articol este mai mic decat 5% din veniturile respective sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri inregistrate.

Codul Fiscal specifica si posibilitatea reducerii impozitului pe profit prin reinvestirea acestuia. Prin investitii in productie sau in achizitionarea de noi echipamente pentru cresterea productiei, societatile pot fi scutite de plata impozitului pe profitul investit. (conform Articolului 19-2).

Avantajele si dezavantajele noului Cod Fiscal le vom vedea pe parcursul anului; in schimb, putem anticipa intarzierile la plata impozitului pe profit al companiilor care se confrunta cu probleme de cash flow, desi au avut un 2009 profitabil sau au fost supuse unor reorganizari.
Avantajate ar putea fi in acest moment firmele mici, cu un profit mic obtinut in 2009 sau fara profit, care inca isi mai planifica strategia pentru anul in curs.

Foto: sxc.hu

Comments

One Comment on Impozit pe profit vs. impozit pe venit

    [...] UPDATE 04.02.2010: Codul Fiscal modificat in Ianuarie 2010 revine asupra impozitului forfetar – vezi articolul Impozit pe profit vs. impozit pe venit [...]

Tell me what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!
*