Externalizarea serviciilor

March 2, 2010 by
Filed under: Idei Afaceri 

outsourcingIn contextul actual al pietei autohtone, una din principalele griji ale companiilor este reducerea costurilor. Pentru a pastra cel putin aceeasi eficienta si rentabilitate, dar si cu scopul mentionat anterior, de a reduce costurile, companiile pot alege sa apeleze la externalizarea unuia sau a mai multor departamente.

Ce presupune acest proces? Externalizarea presupune predarea activitatii interne a unui departament catre un furnizor de servicii. Externalizarea (sau outsourcing-ul) reprezinta o decizie de management luata in urma unor analize amanuntite efectuate in cadrul firmei: practic, aceasta are de ales intre crearea unui departament nou, implementarea unui software de specialitate, sau apelarea la un furnizor care ii poate oferi in acelasi timp oameni specializati si un software adecvat.

Prima varianta implica angajari noi si, evident, cresterea costurilor salariale; a doua varianta presupune costuri de achizitie si intretinere a softului, iar a treia varianta presupune costurile de colaborare cu noul furnizor de servicii. Fiecare dintre aceste solutii implica, asadar, anumite cheltuieli. De aceea, alegerea finala trebuie facuta si in functie de alte criterii, cum ar fi obiectivele firmei pe termen mediu si lung, sau evaluarea capacitatilor proprii de a sustine activitatea respectiva prin comparatie cu capacitatea unui furnizor extern de a indeplini sarcinile vizate.

Intrucat presupune asumarea unei decizii importante, procesul de externalizare a serviciilor (outsourcing-ul) obliga factorii de decizie din cadrul companiilor la punerea in balanta a avantajelor si dezavantajelor care pot rezulta in urma apelarii la aceasta varianta. Avantajele pe care le poate aduce outsourcing-ul sunt urmatoarele:

 • Cresterea eficientei activitatii companiei prin concentrarea eforturilor catre celelalte departamente;
 • Reducerea timpului alocat activitatii externalizate;
 • Suportul unei echipe specializate;

Printre dezavantaje se pot numara:

 • Riscul alegerii unui furnizor sub asteptarile companiei, care nu poate realiza obiectivele stabilite;
 • Esecul in elaborarea unei strategii de control adecvate asupra activitatii externalizate.

In situatia in care avantajele inclina balanta in favoarea deciziei de a apela la externalizare, urmatorii pasi de urmat ar fi alegerea furnizorului potrivit, negocierea si incheierea contractului de outsourcing.
La fel ca orice alt contract, acesta trebuie sa cuprinda termeni clari, bine stabiliti, acordandu-se o atentie sporita aspectelor legate de garantarea serviciilor pe care furnizorul urmeaza sa le presteze, precum si de modalitatea de cuantificare a rezultatelor.

Serviciile care fac cel mai des obiectul externalizarii intr-o firma sunt urmatoarele: cel de contabilitate, IT, resurse umane, logistica, sau juridic, in timp ce companiile prefera sa pastreze un control total asupra vanzarilor si a activitatilor aferente acestora.

Foto: sxc.hu

Comments

4 Comments on Externalizarea serviciilor

  [...] Auditul intern se realizeaza prin fortele proprii ale companiei, in urma unei decizii luate de conducere, din dorinta de a cunoaste starea la momentul respectiv a anumitor indicatori sau situatii. Scopul clar este acela de a evita si reduce riscurile de gestiune inadecvata, pierdere sau frauda. In cazul in care compania considera ca nu beneficiaza de resursele necesare pentru realizarea auditului intern, aceasta activitate poate fi externalizata. [...]

 1. creare site web on Mon, 16th Aug 2010 5:34 pm
 2. Pe perioada crizei externalizarea anumitor servicii si reducerea personalului este vitala pentru companie. Ati pus foarte bine in balanta avantajele si dezavantajele outsourcing-ului si bineinteles ca lista poate fi diversificata in functie de categoria / sectorul in care activeaza compania.

 3. Noni on Sat, 11th Sep 2010 9:23 am
 4. Eu nu stiu cum externalizarea tututror serviciilor poate aduce profit, pentur ca compania catre care vreau sa fac externalizarea vrea si ea profit si pe langa costurile obisnuite pentur prestarea serviciilor respective apar si costuri suplimentare precum marja de profit. In anumite situatii externalizarea reduce costurile dar in multe situatii nu prea

 5. Anunturi-Romania.ro on Sun, 12th Sep 2010 7:32 pm
 6. Noni, nu am mentionat niciunde in articolul nostru despre externalizarea TUTUROR serviciilor – la o lectura mai atenta a articolului vei observa, cu siguranta.
  Spuneam, in schimb, ca exista situatii in care externalizarea unora sau a mai multor departamente dintr-o companie poate fi o solutie de reducere a costurilor si chiar de maximizare a profitului, insa numai dupa studii prealabile temeinice.
  Iti multumim pentru comentariu si asteptam si altele pe viitor – cu cat mai documentate si mai pertinente, cu atat mai bine :)

Tell me what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!
*